Fakta om Eritrea


Eritrea är ett land som ligger i Östra Afrika vid Afrikas horn och är även en av världens yngsta nationer och ett av världens fattigaste länder. Eritrea blev en etiopisk provins år 1962. Eritrea och Etiopien hade ett 30 års långt krig och vann mot Etiopien år 1991. Då blev Eritrea självständigt, det förklarar varför det är en av världens yngsta nationer. Om alla levde på det sättet som man lever i Eritrea så hade man bara behövt ett halvt jordklot och om alla hade levt som man gör här i Sverige så hade man behövt hela 3 och ett halvt jordklot!
Eritreas president heter Isaias Afwerki. Afwerki och hans parti PFDJ har all makt. Många länder anser att Eritrea är ett diktatoriskt land och vissa andra länder inklusive Eritrea menar att det är ett demokratiskt land. Jag personligen tycker att det är ett demokratiskt men även ett diktatoriskt land. Anledningen till att jag tycker det är att befolkningen faktiskt får lov att rösta på den de vill ska styra landet men sedan när presidenten har blivit president så finns det inga återvändo kan man väl säga. Presidenten bestämmer då vad som ska ske i landet och hur det ska styras. Om Eritrea ''erkänner'' att landet inte är 100% demokratiskt så kan det leda till att länder inte vill köpa varor från Eritrea och inte heller säljer varor till Eritrea, så det är bäst att hålla tyst fast att de ändå själva tycker att landet inte är 100% demokratiskt, det är ju både diktatoriskt och demokratiskt.
Partiet PFDJ finns lite överallt i olika länder, bland annat i de nordiska länder, alltså rättare sagt även i Sverige! Om man ursprungligen är från Eritrea men bor i ett annat land då kan man betala 2% skatt till Eritrea. Många länder anser att vi eritreaner som bor i utlandet blir tvungna till att betala, fast det är vi inte vi vill det! Hur ska landet Eritrea egentligen utvecklas om inga eritreaner hjälper till? Så vi som gör det gör det med stolthet! Man kan känna sig tvungen att betala 2% skatt för om man inte gör det då kan det leda till vissa konsekvenser, så som att man inte får bosätta sig i Eritrea mm. På så sätt kan man känna sig tvungen. Anledningen till att jag skrev ordet ''kan'' fett är att man som sagt egentligen inte är tvungen att betala de 2% till Eritrea utan man kan göra det, så man får faktiskt själv välja om man vill göra det eller ej. 
I Eritrea så finns det nio olika eritreanska språk och tio med arabiskan. I vissa länder som exempelvis Sverige då talar man olika dialekter beroendes på vart man bor. Men så är det inte i Eritrea för där talar man olika språk beroendes på vart man bor. Man kan oftast se vem som talar vilket språk genom att kolla på personens/personernas utseende, både kläder och ansikte. Här kan du se vilka de olika språk heter och hur personerna som talar det språket ser ut.

Den genomsnittliga medellivslängden i Eritrea är 62.


Eritrean people
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar